Seyahat etmenin en güzel taraflarından biri de farklı yemek kültürlerini tatmaktır bence ki Fas'da çeşitli yemek kültürlerini birarada görebileceğimiz ülkelerden biri; yola çıkmadan evvel "nerede ne yenir" tarzında küçük bi araştırma yapmış olsamda, olayın merkezine gidince insan fikrinin koku, çevre ve sineklere göre değiştiğine bir kez daha şahit oldum.
Fas'daki ilk günümüzde Kasbah Oudia'da yediğimiz bu tatlılar gerçekten çok lezzetliydi..
Nane Çayı; Fas'ın milli içeceği dersem yanlış olmaz herhalde, püf noktası eğer şekersiz istediğinizi belirtmezseniz naneli şerbet içmek zorunda kalabilirsiniz ..
Fes sokaklarında gezerken ilk gördüğümde ne olduğunu anlayamadığım file dolusu salyongoz; Faslıların salyongoz çorbasını çok sevdiklerini duyunca şaşırsam da turun sonunda artık bende garipsemiyordum; müslüman mahallesinde salyongoz satılıyormuş demek ki :)
Ve salyongozların çorbaya dönüşmüş hali; Kıyamet Meydanı'nda(Marakeş)...
Cazablanka'da okyanus kıyısında yediğimiz, adını bilmediğim ama tadını unutamayacağım muhteşem balık..
Fas'la ilgili araştırma yapan kişilerin karşısına çıkan 2 yemekten biridir Tajin, diğeri de kuskus. Ana malzeme olan kuzu etinin sebze, kuru meyva ve baharat gibi yan malzemelerle birlikte toprak kaplarda pişirilmesiyle oluşan yemeğin adı tajin. Özellikle kuru erikle yapılanı tavsiye ederim.
Bizim kaktüs meyvası diye bildiğimiz Frenk inciri; Adana Antalya, Mersin gibi şehirlerimizde de olmasına rağmen orada yediklerimizin tadı muhteşemdi.
Ve işte kıyamet meydanı(Jemaa el Fena); gündüz insanların doluştuğu meydanda saatler 5'i göstermeye başladığında seyyar yemek büfeleri kurulmaya başlıyor ve 5-6 dakika önce boş olan alan, oturma yeri, ızgarası hatta aydınlatmasıyla kelle pacadan kurabiyeye, ızgara etten salyongoz çorbasına türlü türlü yemekleri yiyebileceğiniz dünyanın en büyük açıkhava restaurant'ına(tıpkı legodan şehirler kurar gibi)dönüşüyor. Hatta rehberimizin şaka yollu söylediği "buradaki ızgara dumanı uzaydan görülebiliyormuş" sözü meydanın özeti gibi..
Ülke ortalamasının 50 derecelerde olduğu zamanları düşününce....
Son gecemizde misafir olduğumuz Chez Ali'de yediğimiz yemeklere geldi sıra; içinde değişik baharatların olduğu bizim ezogelin çorbasını andıran lezzetli bir çorba, kuzu eti ve kuskus.
Tüm ülke genelinde her cuma gecesi pişirilen kuskusun, bizim bildiğimizden farklı olduğunu tahmin ediyordum aslında ama karşıma suda ıslatılmış kısırlık bulgurun çıkacağını hiç düşünmemiştim doğrusu:) Aslında zengin bir Fas mutfağı olmasına rağmen insanlar yemeklerini evde yedikleri için malesef restaurantlarda yöresel yemek bulmak oldukça zormuş diyerek Fas notlarımı burada bitiriyorum.
Yeni yerlerde görüşmek dileğiyle....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder