24 Haziran 2015 Çarşamba

DENİZLİ

Denizli, alamet-i farikaları pamukkale, horoz ve kaplıca olan şehir.. 

Şehir merkezi olarak diğer Anadolu kentlerimizden pek farklı olmayan Denizli'nin asıl turistik mekanlarını oluşturan antik kentler ve kaplıca otellerinin olduğu ilçeler genelde şehir merkezinin dışında..
Selçuklu ve Denizli Şer'iye sicillerinde "Ladik"(Laodikeia'dan dolayı), İbn Batuta seyahatnamesinde "Tunguzlu"(Orta Asya'dan gelen Tengiz boyundan) olarak geçen şehir M.Ö 260'lı yıllarda Suriyeli Kral 2. Antiokhos tarafından kurulmuş.  

Çocukluk arkadaşımı ziyaret için gitiğim Denizli'de ilk durağımız Kaklık Mağarası;mağara girişinde sizi karşılayan kötü kokuya aldırmadan içeri devam ettiğinizde Pamukkale'nin küçültülerek yeraltına yerleştirildiği hissine kapılmanız mümkün. Oldukça etkileyici olan mağara kükürtlü su ve travertenlerden oluşuyor ve sanırım girişteki kokunun sebebi de cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen kükürtlü suyu...



 
Unesco Dünya miras listesinde yer alan, çeşitli mineralleri içeren kaplıca suyu ve travertenlerden oluşan beyaz şehir, Pamukkale..
Pamukkale'den Denizli Ovasına bakış...

Pamukkale'nin üst kısmında kurulu bulunan Hierapolis antik kenti ; Pergamon Krallığı zamanında kurulduğu düşünülen şehir 12. yy.'ın sonlarına doğru Anadolu Selçukluları tarafından feth edilmiş. 
Hierapolis Arkeoloji Müzesi; Roma dönemi hamamının restore edilmesinin ardından, Hierapolis kentinden çıkan eserler bu müzede sergilenmeye başlamış..
Bence sanat eseri :)

Laodikeia Antik Kenti; Suriye Kralı tarafından karısı Laodike için kurulan ve "eski Denizli" olarak adlandırabileceğimiz şehir; 7. y.y'da büyük bir depremle yıkılınca bugünkü Kaleiçi'ndeki şehir merkezine taşınmış. Kazı çalışmaları halen devam eden Laodikeia'da yetiştirilen özel bir koyun türünün varlığı  ve dolayısıyla dokumacılığın o tarihlerden beri kentte önemli bir gelir kapısı olduğu, yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmış.
Bölgesinde yaşanan depremler nedeniyle yıkılan ancak yine o depremler sayesinde bugüne kadar ulaşılabilen Laodikeia kazı alanı..

Laodikeia ve Hiearapolis'in  -bana göre - ortak özellliği şehri kuran kralların eşlerinin isimlerini kurdukları şehre vermesi :)
 
madem Denizli'nin simgelerinden dedik, fotoğrafını koymadan olmazdı; şehrin merkezindeki cam horoz :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder